FTP-ohje tekstipohjaisille ftp-ohjelmille



Yleistä

Tekstipohjainen FTP-ohjelma toimii samalla tavalla käyttöjärjestelmästä riippumatta koska se perustuu standardeihin ftp-käskyihin. FTP-ohjelmaa käytetään Windows-ympäristöissä dos-käyttöjärjestelmässä ja Linux/Unix-ympäristöissä merkkipohjaisella puolella ilman graafista käyttöliittymää. FTP-ohjelmaa ei tarvitse erikseen asentaa mihinkään, koska se kuuluu osana kuhunkin käyttöjärjestelmään.

Ennen ftp-ohjelman käynnistämistä on siirryttävä omassa koneessa siihen hakemistoon josta tai johon tiedostoja on tarkoitus siirtää. Oman hankaluutensa muodostaa myös merkkipohjainen käyttöliittymä, koska kirjoitusvirheitä syntyy helposti ja merkkipohjainen käyttöliittymä ei niitä siedä. Tästä johtuen virheilmoitukset ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

FTP OPEN

ftp-ohjelma käynnistetään komennolla ftp open 194.188.172.22 ja painetaan ENTER jolloin ftp-ohjelma avaa yhteyden IP osoitteeseen 194.188.172.22. Porttia ei tarvitse ilmoittaa jos käytetään porttia 21, muussa tapauksessa myös portti on ilmoitettava esim. ftp open 194.188.172.22:8000 Seuraavaksi palvelin ilmoittaa omat tietonsa ja kysyy käyttäjätunnusta. Syötä käyttäjätunnus ja paina ENTER. Seuraavaksi palvelin kysyy salasanaa, kirjoita salasanasi ja paina ENTER. Nyt palvelimen pitäisi antaa ilmoituksen User käyttäjätunnus logged in.

PWD

Anna komento pwd jolloin palvelin ilmoittaa sen hakemiston johon olet kirjautuneena palvelimella.

CD

cd ... komennolla voi kätevästi siirtyä palvelimen juurihakemistoon. Komennolla cd .. siirrytään hakemistopuussa yksi porras ylöspäin, komento cdup tekee saman asian. Antamalla komennon cd toinen siirryt hakemistoon jonka nimi on toinen sillä edellytyksellä että se on nykyisen hakemiston alihakemisto.

LS ja DIR

Komennoilla ls tai dir voi kätevästi tarkastella hakemiston sisältöä. Jos komennon perään lisätään hakemiston nimi esim. ls kissa, niin näytölle tulostuu hakemistossa kissa olevaien tiedostojen nimet. Tällöin ko. hakemistoa ei tarvitse avata, edellytyksenä on kuitenkin että hakemisto on nykyisen hakemiston alihakemisto. Dir toimii samalla tavalla.

MKDIR ja RMDIR

Käskyllä mkdir voidaan luoda nykyiseen hakemistoon uusi alihakemisto. Esim. mkdir kissa luo nykyiseen hakemistoon uuden tyhjän alihakemiston jonka nimi on kissa.

rmdir sen sijaan poistaa tyhjän alihakemiston nykyisestä hakemistosta. Esim. rmdir kissa.

RENAME

Rename-käskyä käytetään tiedostojen uudelleen nimeämiseen. Esim. rename kissa koira tiedosto, jonka nimi on kissa nimetään uudelleen tiedostoksi jonka nimi on koira.

GET ja RECV

Tiedosto imuroidaan omalle koneelle komennolla get jolloin ohjelma kysyy siirrettävän tiedoston nimeä. Anna tiedoston nimi ja paina ENTER. Seuraavaksi ohjelma kysyy millä nimellä haluat tallentaa tiedoston oman tietokoneesi työskentelyhakemistoon. Ts. siirrettävän tiedoston nimi voidaan muuttaa siirrettäessä. Get käskyn sijasta voidaan käyttää myös käskyä recv joka toimii samalla tavalla.

SIZE

Size-käskyllä voidaan palvelinta pyytää ilmoittamaan jonkin tiedoston koko. Esim. size kissa. Palvelin palauttaa vastauksena tiedoston koon näytölle.

PUT ja SEND

Siirry ensiksi siihen palvelimen hakemistoon johon haluat siirtää tiedoston! Ota myös huomioon että tähän hakemistoon on oltava vähintään kirjoitusoikeudet. Tiedosto siirretään palvelimelle komennolla put jolloin ohjelma kysyy omalta koneelta siirrettävän tiedoston nimeä. Anna nimi ja paina ENTER. Seuraavaksi ohjelma kysyy millä nimellä haluat tallentaa tiedoston palvelimelle. Send toimii samoin kuin put.

QUIT

FTP-ohjelman käyttö lopetetaan komennolla quit ja painamalla ENTER. Palvelin antaa tällöin ilmoituksen yhteyden katkaisemisesta sekä mahdollisesti muita oheistietoja.

Pääsivulle

Päivitetty 18.02.2006

Lähdekoodin oikeellisuus koskee vain itse tekemääni lähdekoodia, ei serverin lisäämää koodia.

http://lempinen.net/lehtori/ Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!